Info & Tips

Knowledge of the World

  • nuffnang_bid = "50801bc826867ddc07b0abad04f947ff";
  • Iklan Berbayar

    Sebulan hanya RM10.00. Jika berminat sila e-mail kepada kami di bussinternet@gmail.com

  • PERCUMA!!!

Archive for the ‘Komputer’ Category

7 tips for working securely from wireless hotspots

Posted by putera2info on October 30, 2009

Sources : Microsoft

Wireless hotspots are changing the way people work. These wireless local area networks (LANs) provide high speed Internet connection in public locations—as well as at home—and need nothing more than a mobile PC such as a laptop or notebook computer equipped with a wireless card.
In fact, hotspots are an everyday connection method for travelers and remote workers to browse the Internet, check their e-mail, and even work on their corporate networks while away from the office.
Hotspots range from paid services, such as T-Mobile or Verizon Wireless, to public, free connections. Hot spots are everywhere, including:
• Coffee shops
• Restaurants
• Libraries
• Bookstores
• Airports
• Hotel lobbies
But they all have one thing in common—they are all open networks that are vulnerable to security breaches. And that means it’s up to you to protect the data on your PC. In this article, we cover a few tips to make working in public locations more secure.

Try to choose more secure connections

It’s not always possible to choose your connection type—but when you can, opt for wireless networks that require a network security key or have some other form of security, such as a certificate. The information sent over these networks is encrypted, which can help protect your computer from unauthorized access. The security features of different networks appear along with the network name as your PC discovers them.

Make sure your firewall is activated
A firewall helps protect your mobile PC by preventing unauthorized users from gaining access to your computer through the Internet or a network. It acts as a barrier that checks all incoming information, and then either blocks the information or allows it to come through. All Microsoft Windows operating systems come with a firewall, and you can make sure it’s turned on.

To activate the Windows Vista Firewall

1. Click Start and then click Control Panel.
2. In Control Panel, click Network and Internet.
3. Under Windows Firewall, click Turn Windows Firewall on or off.
4. Ensure that On is selected.

To activate the Windows XP Firewall

1. Click Start, and then click Control Panel.
2. In Control Panel, click Network Connections.
3. In the Network Connections window, under Network Tasks, click Change Windows Firewall Settings.
4. In the Windows Firewall dialog box, on the General tab, ensure that On is selected.

Monitor your access points


Chances are that there are multiple wireless networks anywhere you’re trying to connect. These connections are all access points, because they link into the wired system that gives you Internet access. So how do you make sure you’re connecting to the right one? Simple—by configuring your PC to let you approve access points before you connect.

Configure Windows Vista Access Points

Windows Vista takes the guesswork out of connecting to hotspots because you are automatically prompted to approve new connections. In addition, after you approve a connection, you assign it a profile for future use.

Configure Windows XP Access Points

1. Click Start, click Control Panel, and then click Network Connections.
2. Right-click Wireless Network Connection, and then click Properties.
3. On the Wireless Networks tab, make sure that the Use Windows to configure my wireless network settings check box is selected.
4. Under Preferred networks, make sure that the name of the network that you want to connect to is highlighted, and then click Advanced.
5. Click Access point (infrastructure) network only, and then click Close.

Disable file and printer sharing


File and printer sharing is a feature that enables other computers on a network to access resources on your computer. When you are using your mobile PC in a hotspot, it’s best to disable file and printer sharing—when it’s enabled, it leaves your computer vulnerable to hackers. Remember, though, to turn this feature back on when you return to the office.

Disable file and printer sharing in Windows Vista

1. Click Start, and then click Control Panel.
2. Click Network and Internet, and then click Network and Sharing Center.
3. Under Sharing and Discovery, click the arrow next to File sharing, click Turn off file sharing, and then click Apply.
4. Click the arrow next to Printer sharing, click Turn off printer sharing, and then click Apply.

Disable file and printer sharing in Windows XP

1. Click Start, and then click Control Panel.
2. Click Security Center, and then click Windows Firewall.
3. Click the Exceptions tab, and then under Programs and Services, clear the File and Printer Sharing check box.

Make your folders private


When the folders on your mobile PC are private, it’s more difficult for hackers to access your files.

To make a folder private in Windows Vista

Windows Vista not only makes folders private by default, but it also requires passwords for shared folders. As a result, you’re already covered! But if you want to double-check, simply right-click on the folder in question, and select Properties. On the Security tab, you can review the set permissions.

To make a folder private in Windows XP

1. Click Start, and then click My Computer.
2. Click the drive where Windows is installed, and then click Documents and Settings.
3. Open your user folder, right-click the folder that you want to make private, and then click Properties.
4. On the Sharing tab, click Do no share this folder, and then click OK.
Repeat the steps above for each folder that you want to make private.

Posted in Komputer | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a Comment »

Setup Komputer

Posted by putera2info on October 19, 2009

Dibawah ini kami paparkan beberapa tip & info komputer yang mungkin berguna buat anda. Bahan ini kami dapati dari rakan yang “Foward” Email kepada kami. Entah siapa pengarang asal pun kami tak tahu. Cuma harapan kami jika sekiranya pengarang asal menemui artikel ini disini, anggaplah kami hanya menyambung usaha anda untuk menyebarkan info untuk semua. Terima Kasih.

Modem Senyap
Untuk menghilangkan bunyi bising modem semasa dialing, anda perlu :
- Klik Start Button
- Pergi kepada Setting, Control Panel
- Klik Modem
- Pergi kepada Properties
- Klik pada tab Connection di atas
- Klik pada butang Advanced
- Pada kekotak Extra Setting taipkan N0

Sambungan Modem
Anda tentu marah dan kecewa apabila modem anda tiba-tiba terputus. Ini adalah tip untuk terus bersambung.
Klik Start, Setting dan Control Panel. Klik ikon Modems. Klik Properties, Connection dan klik bebutang Advanced. Dalam kekotak teks Extra Settings, taipkan S10=50.
Arahan ini adalah untuk mengarahkan modem bersambung sebanyak tambahan lima saat jika talian terputus.

Reset Bios
Shut downkan computer. Buka casing cpu cari mana bateri bios tu … di situ ada satu bahgian jumper ( 3 pin ) dengan satu ‘jumper caps’ yang tutup 2 daripada 3 pin tu…!!
( ditutup pada pin no 1&2 – )

Buka jumper caps tu pada 2 pin ( no 1&2 ) dan cucuk balik pada jumper pada pin no 2& 3 …
( tgh dan pin yg tak ditutup pada awal setting tadi )…
biar selama 5 saat… dan pasang semula spt asal…
masukkan jumper caps pada pin 1&2 semula. Semasa melakukannya pastikan offkan suis letrik.

Melajukan Dail tone
Start menu > Setting > Control Panel > klik Modem Properties > Connection > Advanced > Dlm kolum Extra Settings sila taipkan s11=50

Restart komputer dengan 2 klik sahaja
1. Cipta New Shortcut yg baru pd Desktop.
2. Pada ruang command line, paste arahan ini: C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE shell32.dll,SHExitWindowsEx 0×2
3. Klik Next
4. Namakan shortcut sebagai Restart
5. Klik Finish

Mengubah Registration Windows
Kalau nak ubah Registration Windows menggunakan registry file
Pergi kat HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion
klik kanan > New > String value
Kalau Registered Owner rename file
rename kan file tadi menjadi > RegisteredOwner
pastu dwi klik dan taip le Owner name
Cth: WarCrewz

Kalau Register Organizer
rename kan file tadi menjadi > RegisteredOrganization
pastu dwi klik dan taip le Company Organizer
Cth: WarCrewz Inc.
Pastu klik kanan kat my computer > properties

Memori (RAM) tak cukup
1.select wallpaper none
2.jangan bukak lebih dari 1 program dalam sesuatu masa…sat gi ‘hang’
3.off semua program yg run kat windows..tekan ctrl+alt+del off semua program kecuali ‘explorer’ & ‘systray’

Scan Disk & Disk Defragmenter 1
Biasanya kalau kita nak jalankan program ini kita akan buka melalui Start > Program > Accessories > System tools > Scandisk/Disk Defragmenter.
Program ni selalunya akan memakan masa yang panjang. Jadi tips untuk mempercepatkan program ini, kita ‘end task’ program-program lain yg sedang berjalan semasa kita dalam ‘environment’ windows. Caranya begini.
1. Tekan serentak CTRL + ALT + DEL.
2. Apabila keluar satu paparan window ‘close program’, kita highlightkan program-program lain selain EXPLORER dan kita klik END TASK untuk menutup program tersebut.
Buatlah satu persatu dengan cara CTRL + ALT + DEL (End Task) sehingga habis program tersebut KECUALI program EXPLORER sahaja yang tinggal. Sesudah itu barulah kita mulakan program Scandisk atau pun Disk Defragmenter yang nak kita jalankan.

Scan Disk & Disk Defragmenter 2
On komputer anda dalam save mode, kemudian buatlah scandisk dan defragment seperti biasa. Lepastu restart komputer anda. Pasti anda dapat scandisk dan defrag dengan lebih cepat. (Tidak sesuai untuk window XP)

Penggunaan system restore bagi Windows XP
system restore ini digunakan untuk merestore semua file ataupun apa-apa saja yang telah diinstall dalam komputer anda pada keadaan asal. bagi windows xp terdapat satu system restore wizard yang membolehkan anda me’restore’ file anda mengikut tarikh2 tertentu dengan syarat mesti terdapat satu ‘restore point’.
cara-cara hendak membuat restore bagi winXP:
1. buka help and support dan taipkan ‘system restore’ pada ruang searchbox.
2. banyak menu link yang keluar dan pilih “run the system restore wizard”.
3. satu menu baru keluar dengan ada dua/tiga pilihan dan buat pilihan anda sama ada untuk merestore file ataupun membuat restore point.

Shortcut Untuk ShutDown, Restart
Memula buat shortcut > Klik kanan desktop > New > Shortcut > Rundll.Exe
Lepas tu klik kanan kat shortcut tadi letak command kat bawah ni
Untuk ShutDown…
Shut Down – C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,exitwindows
Untuk Restart Komputer
Restart – C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE shell32.dll,SHExitWindowsEx 0×2
Untuk Restart Komputer tanpa rebooting
Faster Restart – C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,exitwindowsexec

Shortcut Key Windows
Untuk melajukan serta memudahkan kerja anda, gunalah shorcut key yang disenaraikan di bawah ini..
window+d untuk minimize/maximize window
window+e untuk buka windows explorer
window+r untuk buka RUN
window+f untuk SEARCH
window+l log off user
window+u utility manager

Singkatkan reboot
Reboot selalunya digunakan untuk mengemaskini sistem komputer setelah sesebuah perkakasan telah dimasukkan atau sesuatu software di save didalam komputer dimana arahan meminta komputer di rebootkan. Kita ‘restart’ komputer kita dengan adanya arahan restart pada menu SHUTDOWN (untuk OS Windows) tapi disini terdapat satu cara untuk mempercepatkan reboot. Anda pilih ‘restart’, kemudian sebelum anda menekan ‘ok’, anda tekan dan tahan (hold down) butang shift sebelah kanan keyboard diikuti dengan butang ‘ok’. Dengan cara ini, komputer akan ‘skip’ detecting hardware dan konfigurasi sistem dan ini menjimatkan masa anda yang mempunyai banyak software dan hardware untuk di’install’

Mengubah Icon Pada Start Menu
Nak Ubah Icon kat start menu
memula pegi kat regedit ( start > run > regedit )
cari ni HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\Shell Icons
klik kanan New > String Value Letak no 19 sebagai name kat string value tu pastu dwi klik letaklah tempat file tu cth: “C:\My Documents\Icon\Marjuana.ico”
pastu restart computer Ngam Whoo…

Kalau nak ubah Documents kat start menu pun cam tu cuma ubah no 19 ke
no 20 dan letak lah location

Contoh
No 19 – Icon Program
No 20 – Icon Documents
No 21 – Icon Settings
No 22 – Icon Find
No 23 – Icon Help
No 24 – Icon Run
No 27 – Icon ShutDown
No 43 – Icon Favorites
No 44 – Icon Log Off

Lajukan Defrag
1. Klik Kanan My Computer.
2. Properties
3. Performance.
4. Virtual Memory.
5. Let me specify my own virtual memory settings.
6. Disable Virtual Memory.
7. OK, Yes, Close & restart komputer.
8. Defrag.
9. Ulang Langkah 1 – 4. (Untuk mengembalikan Virtual Memory kepada keadaan asal).
10. Let Windows manage my virtual memory settings.
11. OK & restart komputer.

Jika PC selalu reboot sendiri berulangkali
Jika PC anda selalu reboot berulangkali hingga menganggu kerja anda, tak sempat nak save file dan sebagainya, Buka chasing, tanggalkan RAM dan batri bios. Hidupkan PC selama 5 minit. Ia akan berbunyi tit tit kerana ketiadaan RAM (Jangan Takut). Lepas 5 minit tutup PC anda dan pasangkan semula RAM, batri bios dan chasing kemudian hidupkan PC anda seperti biasa. InsyaAllah tidak akan selalu reboot berulangkali lagi kecuali ada kerosakkan hardware seperti RAM contohnya. Jangan gunakan RAM yang berlainan jenama kerana ia menjadikan pc tidak setabil.

Posted in Komputer | Comments Off

Setting Outlook Express

Posted by putera2info on October 19, 2009

Secara asasnya, terdapat tiga jenis akaun emel : Web-based, POP dan IMAP yang saling berbeza dari segi cara ia berfungsi. Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya mempunyai tujuan yang sama, iaitu menghantar dan menerima mesej.

Akaun emel TMNet tergolong di dalam emel POP. Apabila anda mendaftar akaun dengan Telekom Malaysia, anda akan menerima Login name (akan digunakan sebagai alamat emel anda) dan password. Alamat emel anda nanti ialah loginname@tm.net.my.

Program Outlook Express memang sudah sedia dipasang di dalam sistem anda. Langkah-langkahnya ialah:

  • Buka program Outlook Express
  • Pergi ke “Tools” dan pilih “Accounts”
  • Pilih “Add-Mail”
  • Isikan “Display name” (Ia akan dipaparkan apabila anda menghantar setiap mesej/emel nanti) , next
  • Pilih “I already have an e-mail adress…Isikan ruangan “E-mail adress” dengan ‘loginname@tm.net.my’, next
  • Di skrin “E-mail Server Names”, pastikan “POP3″ telah dipilih
  • Untuk ruangan “Incoming mail server”, taipkan ‘pop.tm.net.my’
  • Untuk ruangan “Outgoing mail (SMTP) server”, taipkan ’smtp.tm.net.my’
    next
  • Dalam skrin “Internet Mail Logon”, di dalam ruangan “Account name” dan “Password”, isikan ‘loginname’ dan ‘katalaluan’ yang telah diberi semasa anda mendaftar di Telekom dahulu.
  • Jika anda ‘tick’ di kotak “Remember password”, bermakna Outlook Express terus akan membuka emel anda setiap kali anda log-on. Finish

Selepas setting dilakukan adalah mudah bagi anda untuk menghantar email secara terus dari web yang anda lawati bila mana anda terjumpa alamat email sasaran yang di link kan kepada mailto:”alamat email berkenaan”.

Posted in Komputer | Comments Off

Tips Penjagaan Persekitaran Komputer

Posted by putera2info on October 19, 2009

Tips ini adalah untuk penjagaan persekitaraan komputer anda. Jika anda berjaya melakukan 4 tips ini, Insya’Allah komputer anda boleh bertahan lama.

1. Debu

  • Musuh komputer yang utama adalah debu/habuk. Jangan letak komputer anda di bahagian yang sentiasa terdedah kepada habuk seperti berhampiran dapur. Jangan letakkan komputer anda dibahagian bawah atau berada dilantai, ia memudahkan lagi habuk merosakkan komputer anda. Sekiranya anda membersihkan rumah, seperti menyapu, mengibas permaidani atau baju jauhi dari komputer anda. Seelok2nya sediakan bilik khas untuk komputer anda.

2. Minuman dan Makanan

  • Elakkan daripada minum atau makan ketika menggunakan komputer. Ia akan mendatangkan masalah sekiranya air atau makanan anda tertumpah pada keyboard atau perkakasan lain.

3. Merokok

  • Asap atau habuk rokok boleh menyebabkan kerosakan pada komputer. Habuk rokok mudah menyelinap masuk pada celah-celah keyboard.

4. Haba

  • Haba juga adalah salah satu musuh utama kerosakkan komputer. Gunakanlah komputer anda di tempat yang mempunyai aliran udara yang baik. Semakin lama anda menggunakan komputer semakin banyak haba dikeluarkan. Sekiranya haba terlampau panas, ia boleh menyebabkan kerosakkan pada komponen komputer. Seelok-eloknya gunakan kipas atau penghawa dingin di persekitaran komputer and

Posted in Komputer | Tagged: , , , , , | Comments Off

Shortcut Keyboard

Posted by putera2info on October 19, 2009

Disini saya ada sediakan beberapa shortcut yang pasti berguna kepada anda. Selamat Mencuba

Shut down
Untuk shut down tekan kekunci Alt + F4

Memilih File
Untuk memilih beberapa file sekali gus yang tidak tersusun tekan Ctrl dan klik kiri pada file yang dikehendaki

Select All, Copy, Paste dan Save
Untuk Select All tekan kekunci Ctrl + A, Untuk Copy tekan kekunci Ctrl + C, Untuk Paste, tekan kekunci Ctrl + V dan Untuk Save tekan kekunci Ctrl + S. Untuk Undo tekan Ctrl + Z

Untuk menghentikan “downloading web page”
Selain dari klik pada ikon stop pada taskbar, anda boleh juga menekan kekunci Esc.

Untuk membuka link dalam satu tetingkap baru
Selain dari klik kanan >Open Link in New Window. Anda boleh juga menekan kekunci Shift serentak dengan klik kiri dengan meletakkan penunjuk tetikus pada link yang dikehendaki. Ini sangat berguna apabila kita melayari laman web yang banyak mengandungi image.

Pintasan ke ‘Start’
Selain daripada menggunakan tetikus atau kekunci berlogo Windows untuk pergi ke Start, anda juga boleh menekan Ctrl + Esc.

Menaip URL pada Address Bar
Jika anda menggunakan Internet Explorer atau Mozila Firefox. Anda tidak perlu menaip “https://mcm2info2u.wordpress.com” di adress bar, sebaliknya anda hanya perlu taip “mcm2info2u” sahaja dan kemudian tekan Ctrl + Enter. Begitu juga lain-lain URL yang bermula dengan http://www. dan berakhir dengan .com
- Shift+Enter: Untuk alamat .net
- Ctrl+Shift+Enter: Untuk alamat .org

Mencetak dari web
Untuk mencetak satu frame dari web page, klik kanan dalam frame tersebut dan klik print.

Melihat properties sesuatu fail
Cara lain untuk melihat properties sesuatu fail ialah dengan menekan ALT + ENTER @ ALT + 2 klik

Membuka satu tetingkap IE baru
Tekan Ctrl+N, untuk membuka satu tetingkap baru Internet Explorer.

Menamakan (rename) sesuatu fail
Cara lain untuk menamakan semula (Rename) sesuatu fail, ialah dengan menekan F2.

Membuang fail tanpa ke Recycle Bin
Untuk membuang sesuatu fail tanpa dimasukkan ke dalam Recycle Bin dengan segera, anda perlu menekan kekunci SHIFT + DELETE.
Dengan ini anda tidak perlu mengosongkan Recycle Bin.

Menyimpan Url kedalam My Favorite
Tekan Ctrl+D semasa web page itu berada dalam browser Internet Explorer.

Hentikan Fungsi Autoplay
Untuk menghentikan fungsi autoplay ketika memasukkan CD, anda perlu menekan kekunci SHIFT ketika memasukkan cakera padat (CD) anda.

Pintasan ke tapak web baru
Bagi pengguna Internet Explorer @ Netscape Navigator, langkah untuk membuka satu tapak Web baru boleh dipermudahkan dengan menekan kekunci Ctrl dan kekunci O secara serentak. Pelayar Web versi berlainan mungkin menggunakan kekunci L selain kekunci O.

Pintasan untuk Windows Explorer
-Untuk ke Windows Explorer dengan mudah, anda hanya perlu menekan kekunci ber’logo’ Windows serentak dengan kekunci E.

Fungsi kekunci F11
-Untuk melihat browser Internet Explorer dalam Full screen mode, tekan kekunci F11. untuk kembali tekan F11 sekali lagi.

Melebarkan dan mengecilkan tingkap
-Anda hanya perlu klik 2 kali pada ‘title bar’ untuk membesarkan atau mengecilkan saiz tetingkap anda misalnya internet explorer.

Pintasan web dari desktop
-Anda boleh membina pintasan dari desktop ke webpage dengan cara klik kanan pada web page diikuti dengan Create Shortcut.

Masalah untuk bermain games
-Sekiranya anda telah meng’install’ sesuatu games tetapi tidak dapat bermain kerana sistem menyatakan tiada CD walaupun anda telah memasukkan CD tersebut, anda perlu copy fail dari direktori patch atau crack dari cd tersebut ke dalam folder games itu di hard-disk.

Mempersegarkan paparan
-Persegar Paparan- Anda boleh membuat pilihan sama ada menekan butang View/Fresh yang terletak pada taskbar atau memanfaatkan
butang kekunci F5 bagi mempersegar (refresh) pada paparan Explorer. Ini memudahkan anda sekiranya memeriksa kandungan beberapa keping disket secara berterusan.

Melihat permulaan dan akhir dokumen
-Untuk melihat permulaan sesuatu dokumen, tekan kekunci HOME, untuk melihat akhir sesuatu dokument tekan kekunci END.

Pintasan mudah
-Anda boleh menggunakan beberapa pintasan yang disediakan pada papan kekunci untuk membuka program tertentu iaitu:
Tekan kekunci Windows dan :
E -melancarkan Windows Explorer/My Computer
R -membuka kotak Run
F -membuka kotak Find

F1- melancarkan help

M -mengecilkan semua tetingkap yang terbuka (untuk membesarkan tekan Shift+Windows+M)

Selamat Mencuba yer ;)

Posted in Komputer | Comments Off

Delete My Recent Document History

Posted by putera2info on October 16, 2009

Secara default di windows, dokumen yang telah kita buka atau edit akan tersimpan historinya di My Recent Documents. Kalau anda ingin menghapus history tersebut secara automatik iaitu ketika anda log off atau ketika komputer dimatikan, caranya adalah seperti berikut :

1- Klik Start –>RUN –> ketik regedit –> klik OK

2- Pada Registry Editor masuk ke : HKEY_Current_User\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

3- Di tetingkap sebelah kanan : klik kanan di area kosong–>klik new–> DWORD value, kemudian beri nama : ClearRecentDocsOnExit

3

4- Double klik DWORD ClearRecentDocsOnExit, pada value data ubah angka 0 menjadi 1 –> klik OK –> exit

4

Untuk menormalkan kembali, lakukan kembali langkah 1, 2, dan 4.  Pada langkah 4 kembalikan value data dari 1 menjadi 0.

Selamat Mencuba :p ;)

Posted in Komputer | Leave a Comment »

Membuat Connection Wireless Antara 2 Laptop

Posted by putera2info on October 16, 2009

Kalau anda mempunyai dua buah laptop atau lebih atau komputer desktop yang mempunyai wireless LAN card (wifi). Anda ingin connection satu sama lain sehingga dapat sharing data, printer, internet, remote computer dan lain-lain.  Cara ini dapat dilakukan dengan connection  adhoc iaitu connection wireless LAN tanpa menggunakan akses point, terhubung langsung antara komputer ke komputer tanpa menggunakan kabel.

Setting connection adhoc untuk Windows XP2  adalah seperti berikut berikut :

  • Enable wifi/Wireless
  • Masuk ke network connection (klik start –> Control Panel –> Network and internet connection –> Network Connection )
  • Klik kanan pada wireless network connection, kemudian klik properties.
  • Pilih Tab Wireless Networks –> klik Advanced
  • Pilih Computer-to-computer (ad hoc) networks only
  • klik Close, kembali ke Wireless Network Connnection Properties
  • Pada Preferred networks , klik Add
  • Beri nama Network name (SSID) sesuai dengan yang kita inginkan misalnya contoh disini saya beri nama mynet (pada komputer yang lain namanya harus sama (mynet)).–>klik OK
  • Pada Wireless network key, agar lebih mudah dulu  network Authentication diisi : Open , pada Data encryption diisi : Disable. ( kalau mau langsung pakai proteksi juga silakan, tapi sebaiknya seperti ini dulu, nanti kalau sudah berhasil koneksinya silakan utak-atik option ini )

Sehingga pada preferred networks akan tampil nama SSID yang sudah kita buat dengan nama mynet –> klik ok untuk keluar.

  • Lakukan hal / langkah yang sama pada laptop/komputer yang lain yang akan dikoneksikan. ( ingat nama /network name (SSID) harus sama ( mynet)).
  • Kalau kedua komputer sudah disetting seperti langkah di atas, langkah selanjutnya adalah tinggal mengkoneksikannya yaitu dengan masuk ke Network Connection, kemudian klik kanan pada Wireless Network Connection –> pilih View available wireless networks.
    Disana akan tampil SSID dengan nama mynet, sorot dengan mouse kemudian klik tombol Connect. Tunggu beberapa saat sampai statusnya Connected.
  • Sebenarnya kalau komputer kesatu selalu nyala, pada komputer kedua dan ketiga dan seterusnya tidak perlu disetting apapun, cukup nyalakan wifinya, View available wireless networks, pilih dan kemudian Connect. (seperti kalau kita koneksi pada hotspot).
  • Untuk Melihat berhasil tidaknya koneksi antar komputer, kita bisa melakukan perintah ping ke nama komputer lawan.
    - untuk mengetahui nama komputer : klik kanan pada my computer –> properties –> pilih tab Computer Name–>full computer name ( = nama komputer)
    - Buka Command prompt (start –> klik RUN–> ketik cmd–> klik OK )
    - Ketik ping namakomputerlawan (ping spasi nama komputer lawan) tekan enter, kalau berhasil akan ada reply dari komputer lawan.
    - Kalau tidak ada reply bukan berarti belum berhasil, karena mungkin fungsi untuk pingnya dari komputer tersebut disable.
  • Cara lain :
    Dengan melihat IP address yang didapat oleh masing – masing komputer. ( karena cara diatas kita tidak mengisi nomor IP secara manual, tetapi secara otomatis/DHCP, ( maksudnya otomatis disini supaya lebih mudah , di bagian bawah ada cara setting IP secara manual ).
    Cara melihat IP address yang didapat yaitu masuk kembali ke Network Connection–> dobel klik pada wireless network connection yang sedang terkonek–> kemudian klik Support, (dilakukan di kedua komputer ), kemudian bandingkan hasilnya.
  • Masing – masing komputer harus mendapat nilai subnet mask yang sama : misal disini subnet masknya didapat 255.255.255.0 (kelas C), komputer-a dan komputer-b harus sama yaitu 255.255.255.0
    Masing – masing komputer harus mendapat IP address yang satu network misal kalau komputer-a mendapat 192.168.0.X, maka komputer-b harus mendapat 192.168.0.X juga (hanya nilai Xnya saja yang berbeda antara komputer a dan b).
    Klik Repair di salah satu komputer kalau tidak didapatkan nilai seperti ketentuan di atas, sampai mendapatkan IP address dan subnet mask yang sesuai.
  • Setting IP Secara ManualBisa saja pada beberapa kasus akan kesulitan mendapatkan IP sehingga koneksi tidak berhasil, maka kita harus set IP secara manual.
    Caranya :
    -masuk ke network Connections–>klik kanan pada wireless network –> klik properties.
    -Dobel klik pada internet protocol (Tcp/ip) –> klik pada use the following ip address.
    Pada komputer kesatu set ip address : 192.168.0.1 subnet mask: 255.255.255.0
    Pada komputer kedua set ip address : 192.168.0.2 subnet mask: 255.255.255.0
    Pada komputer ketiga set ip address : 192.168.0.3 subnet mask: 255.255.255.0
    Dan seterusnya..
    Apabila komputer kesatu mempunyai koneksi internet dan akan sharing ke yang lainnya, maka pada komputer kedua, ketiga dan seterusnya. Kolom Default Gateway dan Preferred DNS servernya harus diisi yaitu : 192.168.0.1 .
  • Untuk melakukan Sharing Data :Klik kanan pada drive atau folder yang akan disharing –> pilih Sharing and security
    –> Contreng pada Share this folder on network, isi Share name.–> klik OK
  • Untuk mengakses data dari komputer lawan bisa dilakukan dengan mengetik di RUN command \\namakomputer atau \\noIPaddress komputer lawan yang akan diakses.Untuk Sharing Koneksi Internet

    Di komputer yang ada koneksi internetnya masuk ke Network Connection –> Klik kanan pada koneksi internet yang akan disharing –> klik properties

  • Pilih Tab Advanced, Contreng Allow other network user to connect through this …,
  • Klik tombol Setting, contreng services yang akan disharing, (yang mutlak untuk sharing internet adalah Web Server (HTTP), yang lainnya HTTPS, FTP, POP3, dll terserah anda sesuai kebutuhan, atau boleh juga pilih semua.–> kemudian klik OK.

Semoga Mendapat Manfaat.

Pengarang ;)

Posted in Komputer | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.